Een brouwerij opzetten kost geld, best wel veel geld. En helaas kwamen we tijdens het uitruimen van de schuur twee jaar geleden geen vergeten, volgestopte oude sok tegen om als investering te kunnen gebruiken. Met weinig middelen en wat hulp zijn we gestart.
Maar met groei komt ook nu de vraag rondom financiering weer op tafel; hoe gaan we dat doen? Op dit moment zijn we in gesprek met een grote investeerder/bank die ons hopelijk gaat helpen bij het financieren van de volledige brouwerij. Een tweede investeerder helpt ons met de kosten voor de aanpassingen en afwerking van de locatie. En daarnaast staan we open voor kleine investeerders die als een soort businessclub met een beperkt aantal leden, die in ons concept geloven en ons willen helpen; met hun bijdrage kunnen we net dat ene apparaat wel aanschaffen, of meteen naar een model gaan waarmee we in capaciteit kunnen groeien.
Dat klinkt allemaal een beetje vaag natuurlijk, en het maakt deze blog wat kort. Dus hier zijn de details!
De brouwerij wordt een brouwhuis van 500 liter, zoals we eerder al zeiden. Maar dat is niet alles; het wordt speciaal aangepast om een grotere moutstort aan te kunnen zodat we die dikke stouts ook in grotere schaal kunnen gaan maken. We investeren direct ook in vergistingscapaciteit; maar liefst acht tanks van 500 liter komen er in de brouwerij te staan. Dit geeft ons ruimte om te groeien zonder ook later weer grote investeringen te moeten doen (die boot vaart toch, kan de container net zo goed meteen vol zitten), en ook nog de mogelijkheid om waar dat in de agenda past, in kleine batches huurbrouwen aan te kunnen bieden. We hebben al diverse kleine brouwers die daar graag een plekje voor reserveren, en dat vinden we alleen maar leuk! Omdat je zo van elkaar kan leren en ook weer nieuwe samenwerkingen aan kan gaan.
Het afvulsysteem wordt semi-automatisch, en er zal dus ook het een en ander aan handenarbeid nog bij gaan komen. Ook dit is een bewuste keuze; op dit moment is Klere Boght volledig handwerk, en we willen die roots niet volledig laten varen. Met de hand in 500 liter wort met 250 kilo mout gaan roeren is onbegonnen werk, dus dan maar op deze manier toch?
Met de extra gelden die we ophalen, investeren we in manieren om hop te verwerken, onze bieren op vaten te gaan leggen, een stand voor bierfestivals in elkaar te knutselen, andere systemen voor het schoonmaken wat dan minder handwerk kost en een bedrijfsauto. Die laatste is wel handig toch? Die staat dan ook bovenaan de lijst.
Als laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste kijken we bij elke investering die we gaan doen aan de duurzaamheidsfactor hiervan. Op dit moment werken we door compensatie Co2 neutraal, en dit willen we ook graag zo houden. Vroeger leerden we altijd dat een beter milieu bij jezelf begint, en met de brouwerij streven we hier ook zeker naar. Het bekendste voorbeeld is de verwerking van het bostel; we hebben nu al diverse manieren waarop dit op een duurzame wijze gedaan kan worden. Ook streven we ernaar om voor verpakking en labels duurzame materialen te gaan gebruiken, en zo min mogelijk water te verspillen.
Zo komen we elke keer een stukje dichterbij de nieuwe brouwerij. Het licht staat nog steeds op oranje, maar zodra het groen is gaan we echt van start. Tot die tijd kan je ons alvast steunen door je bier alvast te reserveren in de voorverkoop. Vele fans zijn jullie al voorgegaan en dat vertrouwen doet ons goed.
Tot de volgende!
Diny